GENİŞLETİLMİŞ ZİHİN: EXTENDED

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü tarafından Psikoloji Günleri kapsamında düzenlenen, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman’ın konuşmacı olarak katıldığı “Genişletilmiş Zihin: Extended” Semineri 08 Mayıs 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşen seminerde Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman konuşmasında bilişsel psikolojinin ortaya çıkışından ve doğurduğu krizlerden bahsetti. Tekman “Bilişsel psikoloji büyük ölçüde materyalist bir yaklaşım. Yapay zeka bilişsel psikolojiyle ortaya çıkan bir kavram olmakla birlikte hayatımızda bilgisayarlarla birlikte önemli bir yere sahip.” sözlerinin ardından soyut zihin, bilişsel psikolojide bilgisayar benzetmesi gibi konuları ele aldı. Tekman, insan zihninin farklı yaklaşımlarla algılanış biçimlerine değindi. Zihin kavramının tanımlanışının yıllar içinde farklılaştığını, bu farklı anlayışların felsefede kökenleri bulunduğunu anlattı. İnsan zihninin benzerlerinin yapılması çabalarını, (yapay zeka, gibi) bunların ne ölçüde başarılı olabildiklerini belirtti. Zihnin sadece sinir sistemi ile sınırlı olmayan, tüm beden ve hatta içinde bulunulan çevre ile de etkileşim içinde bulunan bir yapı olduğunu belirten Genişletilmiş Zihin yaklaşımını tanıttı.

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve katılımcıların sorularını cevapladı.

Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Prof. Dr. Gürkan Tekman’a teşekkür plaketini verdi.
Bu içerik 09.05.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 560 kez okundu.