EVRİM KAŞIKÇI’NIN ARNAVUTLUK KONSER VE ZİYARETLERİ

01-07 Aralık 2014 tarihleri arasında ülkemizin ve ülkemiz kültürünün Arnavutluk'ta tanıtılmasına katkı sağlamayı amaçlayan bir dizi etkinliğe katılmak ve konserler vermek üzere Tiran Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin davetlisi olarak üniversitemizi temsilen başkent Tiran’a giden Evrim Kaşıkçı kendisine eşlik eden Bağlama Sanatçısı Osman Ekşi ile birlikte yoğun bir programın ardından Türkiye’ye döndü.

İlk olarak 2 Aralık Salı günü Tiran Büyükelçiliğimizi ziyaret eden Evrim Kaşıkçı Tiran Büyükelçimiz Hidayet Bayraktar’ın himayelerinde büyükelçilik konutunda 3 Aralık Salı günü akşam saatlerinde gerçekleştirilen ve bölgedeki Türk görevlilerin katıldığı davette bir sunum ve ardından bir müzik dinletisi de gerçekleştirdi. Buradaki programa Elçilik, TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi çalışanları dışında Arnavutluk’ta yatırım yapan işadamlarımız katıldı. Tiran Büyükelçiliğinde bir ilk olan dinleti programı konuklar tarafından büyük ilgi ile karşılandı.

Evrim Kaşıkçı ve Osman Ekşi Tiran Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Tiran Güzel Sanatlar Lisesi gibi öğretim kurumlarında da halk müziği bölümü öğrencileri ve akademisyenleriyle buluştu. Bu atölye çalışmalarında halk müziğimizin en yaygın çalgılarından bağlama tanıtıldı. Rumeli/Balkan Halk şarkılarımızdan örnekler dışında ülkemizin farklı yörelerinden de örnekler seslendiren Kaşıkçı ayrıca Arnavut-Türk başta olmak üzere ortak Balkan ezgilerinden de örnekler sundu. Tiran Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından Türkiye ve Arnavutluk arasında müzik alanındaki paylaşımları artırabilmek adına organize edilen ve ülkemizden Evrim Kaşıkçı’nın davet edildiği bu atölye çalışmaları boyunca ülkenin bu alandaki saygın akademisyenleri Pëllumb Vorpsi, Edmond Buharaja, Genc Kastrati, Besim Petrela, Klement Zoraki, Vasil Tole gibi müzikolog, besteci ve icracılarla tecrübe paylaşımında bulunan Evrim Kaşıkçı ayrıca Tiran Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğretim üyeleri ile bir araya da geldi.

Kaşıkçı bunlarla beraber ülkenin en çok izlenen özel televizyon kanalında yarım saatlik canlı yayına da katılarak ülkemiz ve üniversitemizi tanıttı. Aynı anda radyodan da on binlere ulaşan bu programda Balkanlardaki ortak kültüre vurgu yapan Evrim Kaşıkçı program sonunda tüm Balkan ülkelerinde bilinen “Üsküdar’a Giderken” adlı eseri seslendirdi.
4 Aralık 2014 tarihinde Tiran Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde konser veren Evrim Kaşıkçı burada da ülkemizin çeşitli bölgelerinden türküler seslendirdi. Bu konserde ayrıca Arnavutluk'un en ünlü halk müzik sanatçısı Ylli Baka ile Devlet Halk Müziği Topluluğu da konuk sanatçı olarak yer aldı. Konuk sanatçılarla birlikte de sahne alan Evrim Kaşıkçı, Arnavut Halk Müziği Topluluğu ile birlikte melodisi ortak olan birçok halk şarkısını Türkçe ve Arnavutça birlikte icra etti. Konseri, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi kursiyerleri başta olmak üzere büyükelçilik yetkilileri ve çok sayıda Arnavut müzisyen de izledi.

5 Aralık Cuma günü İşkodra Yunus Emre Türk Kültür Merkezini de ziyaret eden Kaşıkçı ve Ekşi aynı gün akşam burada da merkez öğrencileri ve öğretmenlerinin yanı sıra İşkodra’dan davet edilmiş seçkin bir topluluğa konser verdi. Tüm bu ziyaretler ve etkinlikler dışında götürdüğü CD ve tanıtım dokümanları ile Edirne ve üniversitemizin tanıtımını da yapan Evrim Kaşıkçı planlanan faaliyetlerin tamamlanmasının ardından ülkemize döndü.
Bu içerik 10.12.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1585 kez okundu.