EDTU HERBARYUMUNA KANADA DAO HERBARYUMUNDAN HEDİYE EDİLEN BİTKİLER

Trakya Üniversitesi EDTU Herbaryumu ile Kanada Ottawa Ontario’da bulunan Eastern Cereal and Oilseed Research Centre (Doğu Hububat ve Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü) bünyesindeki DAO Herbaryum arasında 21 Şubat 2014’ten itibaren yürütülen görüşmeler sonucunda, 142 adet herbaryum koleksiyon materyali EDTU Herbaryumuna hediye edilmiştir. EDTU Herbaryumu, Uluslararası Indekse 2009 yılında kayıt olduğundan itibaren tüm Dünyada araştırma yapan değişik kişi, kuruluş ve herbaryumlar ile iletişime geçmekte ve onlarla materyal dönüşümüne açık olmaktadır. Bu bağlamda, DAO Herbaryumundan gelen bitki gruplarının temel özellikleri aşağıda verilmektedir:

  • Kuzey Amerika’nın  ılıman ve soğuk iklim florasına ait kültüre edilebilir veya istilacı türleri,
  • DAO Herbaryumunun Avrupa, Asya, Şili ve Arjantin’deki ortaklarından dönüşümle gelmiş bazı bitkiler,
  • Kanada menşeili tarla bitkileri ve buna yakın bitki taksonları,
  • Kanada orijinli doğal flora elemanlarına ait örnekler,
  • Tıbbi bitkiler,
  • Brassicaceae, Poaceae, Rosaceae, Cyperaceae familyalarına ait değişik örnekler,
olmak üzere toplam 142 adet Bitki örnekleri, gazete kağıtları arasında gayet iyi bir şekilde kurutulmuş ve teşhisleri yapılmış olarak orijinal etiketleriyle ve DAO Herbaryumu antetli resmi üst yazı ile teslim alınmıştır. Tüm örnekler, Herbaryum teknisyeni Sinem Levanter tarafından tek tek koleksiyon materyaline dönüştürülmüş ve gerekli işlemler tamamlanmıştır.

Değişik herbaryumlardan materyal temini veya hediye kabulü, Herbaryum etiğine uygun olmakla birlikte, ilaveten bu bitkiler EDTU Herbaryumunun hem zenginliğini arttıracak hem de ulusal ve uluslararası ölçekteki tanınabilirlik hedefine ulaşmasına büyük katkıda bulunacaktır. EDTU Herbaryumu, bundan sonra da bu yöndeki çalışmalarına artan hızla devam edecektir. 

Bu içerik 31.12.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 2027 kez okundu.