“EDİRNEKARİ” SERGİSİ AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Okutman Selma Özkan'ın  “Edirnekari” isimli kişisel sergisi 26 Ocak 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde açıldı. 26 Ocak-20 Şubat 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek serinin açılışına, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Prof. Dr. Deniz Bayev, Yrd. Doç. Dr. Ersan Sarıkahya, Yrd. Doç. Dr. Ercan Yılmaz, Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Dökümantasyon Daire Başkan Vekili Uzman Bahattin Demirelli ve çok sayıda davetli katıldı.

Edirne işi anlamına gelen Edirnekari,14-19 yüzyıllar arasında ahşap, kâğıt, deri ve taş yüzeylere uygulanan çiçek ve meyve motiflerinden oluşan bir süsleme sanatıdır. Sanat Tarihçi ve Süsleme Sanatları uzmanı Selma Özkan, Edirne evlerinde yer alan ahşap dolap kapaklarındaki natüralist gül, lale gibi çiçek motiflerini bu sergide yer alan tablolarında yorumladı. Kâğıt üzerine guaj, suluboya ve karışık teknikle yapılan 37 tablonun yer aldığı resim sergisinde, Edirne Cami Hat yazıları, Muradiye Cami Çinileri, Edirne Sarayı Adalet Kasrı, Makedonya Kulesi, Edirne Köprüleri ve Edirne Türbeleri gibi kültürel miras öğeleri, Edirnekari motifleriyle bir arada kullanılarak yorumlandı.  Selma Özkan, bu serginin amacının, kaybolmak üzere olan Edirne kari Sanatının ve Edirne Kültürel Mirasının gençlere tanıtılarak, kültürel sürekliliğe katkı sunması amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Sergi 20 Şubat 2017 tarihine kadar Merkez Kütüphanesinde ziyaret edilebilir.

Bu içerik 01.02.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1428 kez okundu.