EDİRNE’NİN YEREL SİYASETE KATILIM HARİTASI ÇIKARILDI

Trakya Üniversitesi tarafından Edirne kent merkezinde yapılan yerel siyasete katılım araştırmasında Edirne’nin yerel siyasete katılım düzeyi haritası oluşturuldu. Yürütücülüğünü Trakya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Yaş’ın yaptığı ve Yrd. Doç. Dr. Selin Arabulan ile öğretim görevlileri Sedef Zeyrekli Yaş ve Yasin Usta'dan oluşan ekiple gerçekleştirilen proje kapsamında Edirne’deki 24 mahallede toplamda 1.546 seçmen ile görüşülerek yerel siyasete katılım hakkında önemli sonuçlara ulaşıldı. Seçmenlerin tümünün belediye veya il özel idaresi hakkında yeterli düzeyde bilgiye sahip olduğu Edirne’de, seçmenlerin yaklaşık %98’i ise yerel siyasete ilgi duymaktadır. Buna karşın; eylem düzeyinde, bir başka ifadeyle aktif olarak yerel siyasete katılanlar ise %42 civarındadır.

Yerel yöneticilerin adı, yerel yönetimlerin görevleri gibi seçmenin yerel siyaset bilgisini ölçen sorulara en çok olumlu yanıt veren mahalleler Yancıkçı Şahin, Yıldırım Hacı Sarraf ve İstasyon mahalleleri iken, en az bilgi düzeyine sahip mahalleler Sarıcapaşa, Yıldırım Beyazıt ve 1. Murat mahalleleri olmuştur. STK veya parti üyeliği, bir adayın seçim kampanyasında çalışma veya bir adaya/partiye oy vermek için ikna çabası göstermek gibi eylem düzeyinde yerel siyasete katılanlara en sık rastlanan mahalleler ise sırasıyla Sarıcapaşa, Yıldırım Beyazıt ve 1. Murat mahalleleridir. İstasyon, Yancıkçı Şahin ve Sabuni mahalleleri ise yerel siyasete en az aktif katılan mahallelerdir.

Yapılan araştırmada Edirne’de yerel seçimlerde oy kullanmış olan seçmenlerin genel niteliklerine de ulaşılmıştır. Bu kapsamda; ideolojilerini Atatürkçü olarak ifade edenler %57, milliyetçiler %36 ve cumhuriyetçi olarak beyan edenler ise %35 olup, liberal, sosyalist ve demokrat olarak kendini tanımlayanların oranı ise oldukça düşük düzeydedir. Seçmenlerin dörtte üçünün siyasi parti üyeliği bulunmamakta ve siyasi miting ve toplantılara katılmamakta olup, seçmenlerin %38’i yükseköğrenim, %35’i ortaöğretim ve %24’ü ilkokul mezunudur.

İlgi, bilgi, önemseme ve eylem olmak üzere dört katılım düzeyinin ölçülerek mahalle bazında haritalandırmanın yapıldığı araştırmada, ayrıca seçmenlerin eğitim ve gelir düzeylerinin yerel siyasete katılım düzeylerini etkilediği sonucuna da ulaşılmıştır.
Bu içerik 24.10.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 448 kez okundu.

Dosyalar

1.pdf