EDİRNE KONULU KİTAP TANITIMI, KONFERANS VE SERGİ AÇILIŞI

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi tarafından düzenlenen Prof. Tayyip Gökbilgin’in “Edirne  Makaleleri” kitap tanıtımı, Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın tarafından verilen “Kuşatma Altında 155 Gün” konferansı ve “Edirne’nin Zor Kışı” resim sergisi 24 Mart 2015 tarihinde Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Vali Vekili Dr. Salih Altınok, Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, dekanlar, akademisyenler, öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo gerçekleştirdi. Recep Zogo içinde bulunduğumuz haftada Balkan Savaşlarını andığımızı belirterek bu tür etkinliklerin gelecek nesillere savaş dönemlerinde yaşanan acıları ve sıkıntıları aktardığını belirti. Recep Zogo, Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in “Edirne Makaleleri” kitabının Üniversitemizin 160. yayını olduğunu belirtip hazırlanma sürecinden bahsederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, bugün çok önemli üç etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi. Rektörümüz, “Kitaplar medeniyetin sembolüdür, bugün burada tanıtımını gerçekleştireceğimiz kitap Prof. M. Tayyib Gökbilgin Hocamızın ‘Edirne Makaleleri’ kitabı kendisinin çalışmaları içinde küçük bir damladır. Çalışmalarımız Prof. M. Tayyib Gökbilgin Hocamızın kütüphanesinin Üniversitemize kazandırılması ile devam edecek. Biz de bize bırakılan bu emanete gözümüz gibi bakacağız. Bu anlamda bugün buradaki etkinliğe katılmak üzere Amerika’dan gelen Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in oğlu M. Altay Gökbilgin’e çok teşekkür ediyoruz” dedi. Rektörümüz, Üniversitemizin yayımladığı kitaplar ile topluma eserler bıraktığının altını çizerek toplumsal ilerlemenin yolunun zamanın ötesinde düşünebilmek, vizyon ve prensip sahibi olmak ile mümkün olabileceğini belirtti.

Rektörümüz Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in uzak görüşlü bir insan olduğunu belirterek “Prof. M. Tayyib Gökbilgin 1962 yılında Edirne’de bir üniversite kurulmalıdır diyor yine aynı zamanda Balkan Araştırmaları Enstitüsü kurulmasının önemine dikkat çekiyor.” dedi.

Rektörümüzün konuşmasından sonra Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in “Edirne Makaleleri” kitabını hazırlayan M. Altay Gökbilgin, Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın ve Cengiz Bulut  kitap tanıtımını gerçekleştirdi. Tanıtımda konuşan Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın üniversitelerin eğitim verme görevi dışında toplumu ilgilendiren yayınlar çıkarmak gibi bir görevi olduğunu söyledi. Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in “Edirne Makaleleri” eserini hazırlarken bu misyonu yerine getirdiklerini söyledi.

M. Altay Gökbilgin gerçekleştirdiği konuşmasında, babası Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in 34. ölüm yıldönümünde böyle bir etkinlikte bulunmaktan onur duyduğunu söyledi. Üniversitemizi kendi evi ve Prof. M. Tayyib Gökbilgin araştırma merkezi olarak gördüğünü belirterek emeklerinden ötürü Rektörümüze teşekkür etti. M. Altay Gökbilgin, babasının diğer eserlerinin de Üniversitemiz tarafından yayınlanacak olmasından mutluluk duyduğunu söyledi.

Cengiz Bulut gerçekleştirdiği konuşmasında, her eserin bir hikayesi olduğunu söyleyerek M. Altay Gökbilgin ile nasıl bir araya gelerek projeyi yürüttüklerini anlattı.

Ardından Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın, Edirne’nin Balkan Savaşlarındaki durumu anlatan  “Kuşatma Altında 155 Gün” isimli konferansını gerçekleştirdi. Konferansında Edirne’nin dört defa işgal edildiğini ancak her seferinde kurtulduğunu belirtti. Edirne’nin tarihi yapısının bu bağlamda önemli olduğunu anlatan Akın, Balkan Savaşları döneminde Balkan Devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu’na bakışını gösteren kartpostallar paylaştı. Ardından Şükrü Paşa’nın Edirne kuşatmasındaki rolünü ve savaşın gidişatını anlatan sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasının ardından Vali Vekili Dr. Salih Altınok, Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın'a teşekkür belgesi verdi. 

Etkinlik sonunda Balkan Savaşları Döneminde Edirne’nin durumunu anlatan “Edirne’nin Zor Kışı” isimli resim sergisi protokol tarafından açıldı. 

Bu içerik 24.03.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 2325 kez okundu.