BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN VE DİNİ DURUMLARI

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Balkan Çalıştayı: Bulgaristan Türklerinin Eğitim, Basın ve Dini Durumları” adlı etkinlik 11 Mart 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay konuşmasında 2010 yılında kurulan Enstitünün amaçları arasında yapacağı bilimsel araştırma ve çalışmalarla Türkiye’de Balkan devletlerinin siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal yapılarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak gibi maddelerin olduğunu belirtti. Programın moderatörü olan Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay Bulgaristan Türklerinin sosyokültürel konularını ele alacaklarını da sözlerine ekledi.
Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptığı konuşmada programda bulunan katılımcılara teşekkürlerini iletti. Rektör Tabakoğlu, bu toplantıda Bulgaristan’daki Türklerin durumu ile ilgili bilgileri orada yaşayanlardan edineceklerini belirterek Üniversitemize düşen görevi memnuniyetle yerine getireceklerini ve gerekli yol haritasını beraber izleyeceklerini ifade etti. 

Açılış konuşmalarının ardından Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan toplantının ilk oturumunda Plovdiv Paisiy Hilendarski Üniversitesi Filoloji Fakültesi Öğretim Üyesi ve Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Harun Bekir “Bulgaristan Eğitim Sistemi ve Türkçe Eğitimi”, Kuzey ve Doğu Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği Başkanı Emine Halil “Bulgaristan’da Türkçe Eğitimi”; Gazeteci ve Serbest Foto Muhabir İsmail Köseömer ise “Basın, Türk Kimliği, Türk Kültürü ve Folkloru” konularında sunumlar gerçekleştirdiler. Soru ve cevap kısmının ardından ikinci oturuma geçildi.

Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay’ın moderatörlüğünü yaptığı ikinci oturumda Başmüftülük Genel Sekreteri Celal Faik “Bulgaristan’daki Vakıflar”, Başmüftülük Dinî Eğitim Sorumlusu Hüseyin Karamolla “Bulgaristan’da Din Eğitimi ve İlahiyat Okulları” ve Başmüftülük Dış İlişkiler Dairesi Sekreteri Hayri Emin “Bulgaristan Müslümanlarının Dini Yapılanması ve Sorunları” konuları ile ilgili sunum gerçekleştirdiler. Program soru ve cevap kısmı ile sona erdi.
Bu içerik 14.03.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1218 kez okundu.