BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİNİN 3. TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Balkan Üniversiteler Birliği 3. Toplantısı 24-25 Mart 2017 tarihleri arasında Sofya’da Sofya St.Kliment Ohridski Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya, Makedonya, Kosova’dan toplam 34 Üniversite’nin katıldığı toplantıya Ülkemizden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Öğr. Gör. Sezgin Kondal, Uzm. Nurgül Sarsılmaz, Uzm. Yaşagül Ekinci ve Feyza Nazan Gündüz, İstanbul Teknik Üniversitesinden Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, Namık Kemal Üniversitesinden Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İhsan Soysal,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mirza Tokpunar, Dış İlişkiler Koordinatörü ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Hasan Kaplan,  İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut katıldı. 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sofya St.Kliment Ohridski Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev ve Tetova Üniversitesi Rektörünün oluşturduğu Balkan Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Rektörümüz konuşmasında “Uzaktan baktığımızda hepimiz birbirimizi çok faklı görüyoruz. Ancak yaklaştığımızda birbirimize çok benzediğimizi görüyoruz. Aynı yemeklerden hoşlanıyoruz, aynı şarkılar ile duygulanıyoruz. Ortak bir tarih ve kültürümüz var. Bu toplantı bizi bir araya getirdiği için önemli ve anlamlı. Balkan coğrafyasının dünya üzerinde temsiliyeti zayıf. Biz üniversiteler olarak toplumun beyni ve aklı olarak bu toprakların geleceğinde önemli bir rol oynayacağız. Biz birliğin kalıcı sekretaryası olarak iyi niyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz ve sorunların beraber çözülmesinde etkin bir rol oynayacağız. Güzel bir Türk sözü vardır ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’. Bu topraklarda yine en çok birbirimize yardım edeceğiz. Bu birliktelik çok önemli ve artarak devamının gelmesini istiyoruz” dedi.

Avrupa Birliği ve Avrupa Birliğine üye olmayan ülkeler için finansal kaynaklar konusu toplantının gündeminde yer aldı. Toplantıda, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Uzm. Nurgül Sarsılmaz ve Uzm.Yaşagül Ekinci tarafından “Türkiye’deki mevcut burs imkânları, Türkiye’nin desteklediği uluslararası projeler, yabancı öğrencilere ve öğretim üyelerine ayrılan burslar” ile ilgili sunum yapıldı. Rektörümüz sunumda, Türkiye’de Balkanlar'daki öğrenci ve akademisyenler için açık olan burs ve diğer finansal kaynaklar hakkında bilgi vererek bursların ve diğer kaynakların üç temel başlık altında toplandığını katılımcılara anlattı. İlk olarak "eğitime” verilen desteklere değinen Rektörümüz  "Türkiye Bursları"nın dünyanın en başarılı eğitim bursu olduğunu vurguladı ve  "Study in TURKEY" fırsatları ile ilgili bilgi verdi. Rektörümüz ayrıca  öğrenci ve akademisyenlere eğitime dayalı değişim imkânı sunan Mevlana, Farabi ve Yunus Emre programlarından bahsetti. Rektörümüz daha sonra sunumun ikinci başlığını oluşturan, "araştırma" bursları konusuna değindi. Araştırmacı ve akademisyenlere TÜBİTAK Bursları ve araştırma projeleri ile ilgili kapsamlı bilgi verdi. Rektörümüz sunumunun sonunda ikili ve çok taraflı geliştirilecek projelerden bahsederek bu projeler için BM, UNDP, UNESCO ve diğer hükümet burslarından kaynak sağlanabileceğini ifade etti.  

Prof. Dr. Cem Uzun Balkanlarda Kulak Burun Boğaz alanında kurmuş oldukları bilim, dostluk ve barışa dayalı 20 yıllık kişisel ve dernek deneyimini ele aldığı “Balkan Üniversiteler Birliğinin Gelecekteki Aktivitelerine Öneriler” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Balkan Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği içerisinde gerçekleştirdikleri aktiviteleri özetleyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, kendi örneklerinin Balkan Üniversiteler Birliği'ne gelecek aktivitelerini planlama açısından iyi bir örnek olacağını belirterek, bu anlamda somut öneriler sundu. Özellikle Balkan rektörlerinin Balkan üniversitelerindeki akademisyen ve öğrencileri bir araya getirecek platformlar oluşturmalarını ve uluslararası gücünü artırmak için birliğin resmi kaydının yapılmasını önerdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu toplantıda ev sahibi Sofya St.Kliment Ohridski Üniversitesi eski Rektörü ve BUA 2016 yılı Başkanı Prof. Dr. Ivan Ilchev’e teşekkür ederek günün anısına hediye sundu.

Toplantıda birlik üyesi Üniversitelerin Rektörleri ile heyetimiz çok sayıda ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde ortak projeler geliştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Trakya Üniversitesi BUA’nın Daimi Yönetim Kurulu Üyesi

BUA’nın bir önceki, dönem, şimdiki dönem ve gelecek dönem başkanlarının oluşturduğu BUA Yönetim Kuruluna, BUA Daimi Sekreteri olan Üniversitemizin yönetim kurulunun daimi üyesi olmasına oy birliği ile karar verildi.

Ayrıca, Bulgaristan Varna Free Üniversitesi, Yunanistan’dan Alexandar Technological Üniversitesi ve Kosova’dan UBT- University of Business and Technology’nin BUA üyesi olmasına oy birliğiyle karar verildi.Toplantıda gelecek toplantının Tetova’da 2018 yılı toplantısının ise Selanik’te gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Toplantının "Katılımcı Listesi", Rektörümüz tarafından gerçekleştirilen "Scholarship & Funding Opportunities in Turkey" sunumu ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun tarafından gerçekleştirilen "Future Academic Activities of BUA" sunumu ekte yer almaktadır. 

Bu içerik 28.03.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1854 kez okundu.