ALMANCA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜN İLKİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemizin İstanbul Goethe Enstitüsü ile işbirliği içerisinde düzenlediği Edirne Almanca Öğretmenler Günü etkinliğinin ilki 21 Ekim 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıya Yabancı Diller Yüksekokulu, Alman Dili Eğitimi, Almanca Mütercim-Tercümanlık ve Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri yanı sıra Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve 5 okullarda görev yapan çok sayıda Almanca Öğretmeni katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden bu toplantının amacının çeşitli okullarda çalışmakta olan Almanca öğretmenlerine ve Almanca öğretmen adaylarına Almanca derslerinin yenilikçi yöntem ve materyalleri ile öğrenciler için nasıl daha eğlenceli hale getirilebileceğini göstermek olduğunu söyledi.  Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden Edirne 1. Almanca Öğretmenler Gününde yakın çevredeki Almanca öğretmenleri ile Almanca öğretmeni yetiştiren bölümlerin öğretim üyeleri ve lisans öğrencilerini bir araya geldiklerini ve dolayısıyla bu toplantının mesleğe ilişkin konuların paylaşılması ve katılımcıların birbirleriyle iletişim ağı kurulmaları için ortak bir platform oluşturduğunu söylemiştir.

İstanbul Goethe Enstitüsü adına bir konuşma yapan Eğitim İşbirliği Müdürü Nurten Doğan ise Trakya Üniversitesi ile Goethe Enstitüsünün başlatmış olduğu bu işbirliğinden çok memnun olduklarını ve bu toplantının ilk olduğunu ancak inşallah son olmayacağını dile getirmiştir. İki kurum arasında başlatılan bu işbirliği çalışmalarının sürmesini dilediklerini söyleyen Doğan açılış konuşmasından sonra yabancı dil öğretim yöntemlerinde yeni yaklaşımlar hakkında bir sunum yapmış, yeni yaklaşımlara koşut olarak öğretmen yetiştirim sürecinde bugüne kadar kullanılan ders materyallerinin bir tarafa bırakılarak artık Deutsch Lehren Lernen (DLL) adlı materyallerden faydalanmanın daha doğru olacağını söylemiştir. 

Netzwerk ve Schritte International kitaplarının tanıtımın da yapıldığı toplantıda aynı anda 6 ayrı salonda gerçekleştirilen çalıştaylarda Dr. Birsen Sayınsoy Özünal küçük çocuklara Almanca öğretirken nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini göstermiş, Doris Schmidt Balkış ise gençlere Almanca öğretiminde yeni yaklaşımların neler olduğunu anlatmıştır. Neşe Demirbağ katılımcılara sınıf içinde öğrencileri hareket ettirerek oyunlarla ve şarkılarla Almancanın doğal ortamlarda nasıl daha etkin ve kalıcı öğretilebileceğini gösterirken, Christina Ziegler tiyatro, Emine Karaca ise müzikle Almanca derslerinin nasıl daha eğlenceli hale getirilebileceğini göstermişlerdir. Goethe Enstitüsü Eğitim İşbirliği Müdürü Nurten Doğan ise Goethe Enstitüsünün ücretsiz sunmuş olduğu çevrimiçi materyalleri ve alıştırmaları tanıtmıştır.

Moderatörlüğünü Nilüfer Epçeli’nin yaptığı 1. Almanca Öğretmenler Günü toplantısında Klett-Verlag, Hueber, Cornelsen ve Neo Books yayınevleri ve Türk - Alman Kitapevi katılımcılara çok sayıda kitap, CD, poster ve ek ders materyalleri hediye ettiler.

Güleser Korkmazer, Serap Akgün, Yasemin Dirikan, Rasim Sezen, Bülent Karaşinik, Pınar Paşa, H. Sinan Meriç, Uğur Egüz ve Cevdet Ertaş’ın hazır bulunduğu ve çeşitli görevler üstlendiği toplantıdan katılımcılar çok memnun ayrıldıklarını ve öğrendiklerini derslerde uygulayacaklarını söylemişlerdir.

Bu içerik 25.10.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1828 kez okundu.