2017-2018 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz 2017 – 2018 Akademik Yılı Açılış Töreni 14 Kasım 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılışa Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, , Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mümin Şahin, Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Dr. Osman N. Hatipoğlu, dekanlar, müdürler, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Doç. Ahmet Hamdi Zafer yönetimindeki Balkan Senfoni Orkestrası bir konser verdi. Ardından Üniversitemiz Balkan Müzik ve Gösteri Sanatları Topluluğu muhteşem bir folklor ziyafeti sundu. Üniversitemizin tanıtım filminin izlenmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Üniversitemiz Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadeniz tarafından Akademik Açılış Törenimize gönderilen mesajların okunması ile program devam etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu "Üniversitemiz eğitim öğretim hayatına, toplum katkısına devam ediyor" diyerek başladığı konuşmasında “Edirne, tarihte medeniyetimizin yükselişine tanıklık etmiş bir kent. Beylikten imparatorluğa geçişte Osmanlı’ya başkentlik yapmış, Balkanlar’ı ve İstanbul’u fethetmiş, Fatih’i yetiştirmiş bir şehir.  Geçmişten günümüze biriktirdiği değerler, maddi ve manevi kültür unsurlarıyla Edirne, bizlere her alanda ilham olmaya, ışık tutmaya devam ediyor. Tarih sahnesinde önemli bir yere sahip şehrin bir Üniversitesi olarak yükümlülüğümüz yüksektir. Osmanlı, çok uluslu yapı içerisinde farklı milletleri kucaklayabilen, farklı görüşleri yönetebilen, geçmiş değerleri simüle edebilen bir anlayış ile başarı sağladı. Günümüzde de çoğulculuğu yönetmeyi bilenler başarılı olacaktır. Trakya Üniversitesi olarak Balkanlardaki etkinliğimizi arttırmak gibi bir misyonumuz var. Balkan Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu kalıcı üyesiyiz. 12 ülkeden 61 üniversitenin üyesi olduğu bu topluluk dahilinde gerçekleştirilen çalışmaları destekliyor, ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. 2.665 yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yaptığımız Üniversitemizde bu sayıyı 2023’te 10.000’e taşımayı hedefliyoruz. Harç ücretlerini düşürerek, yemek bursu sağlayarak, ‘Bir Öğrenci De Sen Okut’ kampanyası ve kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılması ile 1000 öğrenciye Üniversite olarak dokunuyor ve bu konuda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Geleceğimizin teminatı öğrencilerimizi, yeni neslin argümanları ile öz güveni yüksek ve girişimci bireyler olarak yetiştirmekte kendimizi sorumluluk sahibi hissediyoruz. Hastanemizde bütün Balkanları içine alan ciddi bir sağlık hizmeti yürütüyoruz. Eğitim ve yönetimde kalite çalışmalarını kapsamlı ve çok yönlü olarak sürdürüyoruz. Edirne, insanda büyük işler başarma arzusu uyandırıyor." dedi. Rektörümüz akademisyen ve öğrencilerimize başarılı bir akademik yıl diledi.

TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu’nun öz geçmişinin okunmasının ardından Prof. Dr. Emin Kansu, “Akademik Mikro Çevre ve Mentorlük” konulu açılış dersini gerçekleştirdi. Konuşmasına “Trakya Üniversitesinin bölgede ne kadar önemli olduğunu Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmalarının ardından bir kez daha realize ettim. Üniversitenin daha ileriye taşınması hususunda Kurucu Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadeniz’de gördüğüm heyecanı şimdi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nda görüyorum.” diyerek başlayan Prof. Dr. Emin Kansu, Edirne’nin, Kansu ailesi olarak geçmişte de önem verdikleri bir şehir olduğundan ve dedesi, Türk siyasetçi ve eğitimci Nafi Atuf Kansu’nun Edirne’de görev yaptığı yıllardan bahsettikten sonra “Akademik Mikro Çevre ve Mentorlük” konulu sunumuna geçti. Sunumunda tarihte Üniversite kurumundan ve Türk üniversitelerinin tarihsel gelişim sürecinden bahseden Prof. Dr. Emin Kansu, akademik mikroçevre ve akademik yaşamda mentorün önemi hakkında ders niteliğinde çok değerli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Emin Kansu, “Mükemmel akademisyenlerin, mükemmel kampüslerin olduğu yerlerde öğrenciler her konuyu, her bilgiyi öğrenmek isteyecektir. Bu noktada da iletişim çok önemli bir hale geliyor. Öğrenci motivasyonunu olumsuz etkilememek gerekir. Akademisyenler bir şeye takılıp derse asık yüzle gelmemelidir.  Yapmacık da olsa gülümseyerek öğrenci motivasyonunu sağlayabilmelidir. Tıpta bilim, sosyolojide bilim, mühendislikte bilim, güzel sanatlarda performans… Konunun önemi motivasyonu sağlayabilmektir. Akademisyenler, öğrenci ile etkin bir iletişim gerçekleştirebilmek için odalarının kapılarını da açık tutmalıdır. Öğrencilere de tavsiyem, gazete ve sosyal medya haberlerini takip etmeyi bırakıp gerçek ve doğru bilgiye ulaşmada bilimi rehber edinmeleridir. Atamızın ‘Bilim ve fenden kuvvet alın’ ilkesine uymak zorundadır. Türk gençleri, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın Nobel Ödülünü aldığı törende gerçekleştirdiği konuşmaları dinlesin, bilim adamlarını ve yaptıkları çalışmaları takip etsin. Değişen dünya konjonktüründe dönem jenerasyonunun eğitim ve öğretimi önemli bir husustur. Gelişen teknoloji ile birlikte öğrenme yöntem ve teknikleri ile öğrenmede kullanılacak materyal ve tasarımlar da farklılık gösterir oldu. İhtiyaçlarımıza cevap verecek şekilde kendimizi yenilemek, literatürü takip etmek mecburiyetindeyiz. Gençlerin ve çocukların merakı, araştırma ve deney tutkusu engellenmemeli." dedi.

Açılış dersinden sonra Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Emin Kansu’ya hediye takdim etti.
Bu içerik 14.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 2590 kez okundu.