2015 - 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AKADEMİK AÇILIŞ TÖRENİ

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni 30 Eylül 2015 tarihinde Vali Dursun Ali Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Enstitü ve Yüksekokul Müdürleri, idari personel ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Şef Prof. Aminbay Sapayev yönetimindeki Balkan Senfoni Orkestrası bir konser verdi. Klasik müziğin en seçkin örneklerinin yer aldığı konserde, Yunus Emre’ye ait olan "Gel Gör Beni Aşk Neyledi” isimli eser, Balkan Senfoni Orkestrasının yorumu ile icra edildi. Konser Plevne Marşı ile son buldu. Konserin ardından Üniversitemiz tanıtım sunumu izlendi ve Akademik Açılış Törenine mesaj gönderenlerin isimleri okundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük Akademik Açılışı konuşmasını gerçekleştirdi. Rektörümüz gerçekleştirdiği konuşmasında Üniversitemiz ile ilgili bilgiler verirken, Üniversitemizin hedefleri hakkında konuştu.

Rektörümüz bu yıl ilk defa öğrenci alınan bölümlerin bölgemizin kalkınmasında ve gelişmesinde önemli bir ivme kazandıracağını belirtti. Bu yıl ilk kez öğrenci alan bölümlerin yansıra Üniversitemizin lisansüstü eğitim alanında da yeni açılan bölümler ile akademik dünyada adından söz ettirdiğini vurguladı. Açılış konuşmasında Rektörümüz Üniversitemizin altyapı olanakları, artan öğrenci ve akademisyen sayısı, her geçen gün genişleyen ve büyüyen akademik yayınları, kütüphane ve Internet teknolojilerindeki gelişmeleri paylaştı.

Rektörümüz kültür ve sanat alanında, Üniversitemizin her geçen gün ilerlediğini belirterek, Üniversitemize yeni bağışlanan eserler ve yakında açılışı gerçekleştirilecek olan Milli Mücadele ve Lozan Müzesi hakkında bilgiler verdi. Ülkemizin sanat çevrelerine de seslenen Rektörümüz, sanatçıların ve ailelerinin sanat eserlerini gönül rahatlığı ile Üniversitemize bağışlayabileceğini belirterek “Sanat eserlerine en iyi Üniversitemiz bakıp koruyacaktır. Bu noktada Üniversitemiz bağışlanacak bütün sanat eserlerine taliptir” dedi.

Rektörümüz konuşmasını “Üniversite özgürlük, bilim ve farklı düşüncelerin söylendiği yerdir. Çok seslilik canlılık ve ilerlemeyi beraberinde getirecektir. Bu yıl Üniversitemize yeni gelen öğrencilerimize hoş geldiniz diyorum ve başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmanın ardından Üniversitemiz Fakültelerine birincilik ile yerleşen öğrencilere Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından gönderilen kutlama mektupları Rektörümüz tarafından öğrencilere verildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından gönderilen kutlama mektubu, Edebiyat Fakültesine birincilik ile yerleşen Alev Sinem Çopuroğlu tarafından okundu.

2015-2016 Akademik  Yılı “Tıp Tarihinde Edirne” konulu ilk dersi Prof. Dr. Nuran Yıldırım tarafından verildi. Yıldırım konuşmasına Edirne’nin tıp ve Osmanlı tarihinde çok önemli bir yeri olduğunu belirterek başladı. Üniversitemiz akademik yılının ilk dersini vermekten mutluluk duyduğunu söyledi. Dünyada tıp tarihi hakkında yazılan her kitapta Sultan II. Bayezid Darüşşifasının yer aldığını söyledi. Sultan II. Bayezid Darüşşifasının günümüz modern hastanelerine ve hekimlik mesleğine temel oluşturan uygulamaları olduğunu belirten Prof. Dr. Nuran Yıldırım, o dönemde Darüşşifada çalışacak olanların ahlaki özelliklerinin belirlendiğini söyledi. Bu ahlaki değerlerin, günümüz tıp dünyası tarafından da benimsendiği söyledi.

Edirne’nin Avrupa ve Anadolu’da güllerin anavatanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Edirne’nin Osmanlı döneminde gül yetiştiriciliği ile çok ünlü olduğunu burada üretilen gül suyunun ve gül yağının Avrupa’ya gönderildiğini söyledi. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde gül yetiştiriciliğinin Edirne’den Anadolu’ya ve Avrupa’ya yayıldığını belirtti. Son olarak Türk Usulü Çiçek aşısının Edirne’den Avrupa’ya yayılması konusunda bilgi verdi.

Konuşmasının ardından Prof. Dr. Nuran Yıldırım’a Vali Dursun Ali Şahin Üniversitemizin tabağını verdi. 

Bu içerik 30.09.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 3224 kez okundu.