15 TEMMUZ DESTANI: 15 TEMMUZ’DA NE OLDU? ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz ve Kredi Yurtlar Kurumu Edirne İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “15 Temmuz Destanı: 15 Temmuz’da Ne Oldu?” adlı Anma Programı 18 Temmuz 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Rıdvan Canım’ın konuşmacı olduğu programa Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Kredi ve Yurtlar Kurumu Edirne İl Müdürü Selim Ak, dekanlar, akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

Edirne halkının yoğun ilgi gösterdiği program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan Vakit Gelir Ki isimli kısa film izlendi ve program Selimiye Cami İmam Hatibi Alp Can Çelik’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.
 
Kredi ve Yurtlar Kurumu Edirne İl Müdürü Selim Ak konuşmasında 15 Temmuz Kalkışmasının milleti ve devleti topyekün ele geçirme faaliyeti olduğunun ifade ederek bunun çok iyi anlatılması gerektiğini belirtti.
 
 
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin, konuşmasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi tarihi bir konuşma yaparak halkı meydanlara davet ettiğini; milleti, ezanı, bayrağı, cumhuriyeti, demokrasiyi ve ülkenin aydınlık geleceğini yok etmek isteyen vatan hainlerine hep birlikte meydanlarda demokrasi dersi verildiğini belirterek "Kanlı bir darbeyi gerçekleştirme emelleri mevcuttu. Neden milletçe topyekün meydanlara çıkma gereği duyduk? İstiklal şairimizin dediği gibi 'Ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım? Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım. Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım.' sözlerini bu millet bir kez daha gösterdi. Nerede gösterdi? Malazgirt'te gösterdi, Çanakkale'de gösterdi, Kurtuluş Savaşı'nda gösterdi ve son olarak 15 Temmuz'da hain darbecilere, 40 yıl içimizde bulunan vatan hainlerine bu halk meydanlarda topyekün demokrasi zaferi verdi." diye konuştu.
 
 
15 Temmuz Zaferinin milletimizce önemine değinen ve ertesi gün akşam saatlerine ulaşmadan 250 şehit ve 2 bin küsur gaziyle darbe girişiminin bastırıldığını aktaran Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin "Darbe girişiminin başarısız olmasıyla yeni bir döneme girilmiştir. Türkiye artık 15 Temmuz öncesinden daha güçlüdür." diyerek Nurullah Genç’in “Tasalanma yiğidim; zaman bizden yanadır/Külümüzden yükselen duman bizden yanadır/Son durak, son ilahi ferman bizden yanadır/Dünya düşman olsa da iman bizden yanadır.” dörtlüğünü okuyarak başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimize rahmet, gazilerimize de şifalar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
 
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Rıdvan Canım ise 15 Temmuz gecesinde neler yaşandığından bahsederek başladığı konuşmasında Türkiye'nin tüm şehirlerinde, meydanlarında, sokaklarında her partiden ve her hayat görüşünden 7’sinden 70’ine kadar milyonlarca vatandaşın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle emniyet güçleri ve darbecilere karşı mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarıyla birlikte hareket ederek , milletin iradesine, demokrasisine, geleceğine sahip çıkmak için hareket ettiğini söyledi.

Kendisini bu ülkenin bir ferdi ve evladı olduğunu hisseden herkesin darbe girişiminin karşısında yer aldığını aktaran dekan Vekili Prof. Dr. Rıdvan Canım, "1960 darbesinde Menderes ve arkadaşlarına, 1980 darbesinde 'bir sağdan, bir soldan' anlayışıyla dar ağaçlarına gönderilen gençlerine sahip çıkamamanın yıllardır acısını yaşayan milletimiz, 15 Temmuz 2016 gecesi bu gidişe 'dur' demiştir. Ülkemiz tarihinde ilk defa bu çapta bir silahlı darbe teşebbüsü bizzat millet tarafından engellenmiştir. Türkiye demokrasi ve hukuk devletine bağlılığını sadece lafta kalmayan, gerektiğinde vatandaşlarının canı pahasına bu değerlerin hayata geçirildiği bir ülke olduğunu tüm dünyaya göstermiştir." ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mümin Şahin, Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Rıdvan Canım ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Edirne İl Müdürü Selim Ak’a hediye takdim etti.
 
Konferansın ardından katılımcılar Anadolu Ajansı’nın FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi esnasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi gezdi.
Bu içerik 19.07.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1078 kez okundu.