I. ULUSLARARASI BALKAN ÇOCUK VE GENÇLİK EDEBİYATI KONGRESİ

I. Uluslararası Balkan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kongresi 04 Mayıs 2016 tarihinde Balkan Kongre Merkezinde başladı. Açılışa Rektör Prof. Dr. Yener Yörük,  Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Sezgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç  ve AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in gönderdiği telgraflar okundu.

Açılışta Üniversitemiz tanıtım sunumu izlendi ve Üniversitemiz Oda Orkestrası ve Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Çok Sesli Korosu konser verdi.

Kongre Başkanı Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Asutay bir konuşma gerçekleştirdi. Doç. Dr. Hikmet Asutay konuşmasında kongrenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek yaptığı konuşmasında kongrenin gerçekleştirilmesinde birçok kişi ve kurumun özverili çalışmalarının olduğunu söyleyerek kongreye sadece Ülkemizden ve Balkanlardan değil Macaristan, Almanya, Mısır, Suriye ve Ortadoğu’dan da çok değerli 265 akademisyenin katıldığını söyledi. Bu vesile ile Uluslararası Balkan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Kongresi'nin geleneksel bir hale gelmesini diledi. 

Konuşmasında Üniversitemizin köklü ve altyapısı güçlü bir kurum olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük; Edirne’nin, Türkiye’nin Balkanlara açılan kapısı olduğunu ifade ederek Üniversitemizin Ülkemize ve Balkanlara bilim insanı yetiştirdiği söyledi. Rektörümüz, bu kongrenin alanında oldukça önemli bir açığı kapatacağını ve edebiyat alanında önemli bir kilometre taşı olduğunu sözlerine ekledi. Rektörümüz, bir yanda Edirne gibi tarihten güç alan ve Balkanlara açılan bir şehir, bir yandan Balkan Üniversiteler Birliği'ni kuran 34 yıllık Üniversitemizin bir araya gelerek böylesi uluslararası organizasyonlara imza attığını söyledi. 

Rektörümüz edebiyatın bir alan olarak insanlara sınırsız ve ufku olmayan bir kapı açtığını belirterek “Dünyadaki tüm edebiyat ürünlerini yazmaya kalksak ağaçları kalem, suyu da mürekkep yapsak yine de yetmez. Edebiyat; medeniyetimizin temeli, hamuru, çekirdeği, nüvesi ve mayasıdır. Güçlü bir edebiyatınız varsa zor şartlar altında yeri geldiğinde  Zümrüdüanka kuşu gibi küllerinizden doğarsınız. Bu kongre ile edebiyatın büyüklüğünü vurgulamamız gerekiyor. Çocuklara edebiyatı; ana sütü gibi sıcak, doğal, sevgi ve fedakarlık ile vermek gerekiyor. Balkanlarda edebiyat alanında ortak bir ritim yaratılırsa, yeni bir solukla yeni bir Balkan edebiyatı oluşturulabilir. Üniversitemizin sloganı ‘Geleceğe Köprü’ olsa da geçmişimizden, 1001 Gece Masalları’ndan, Dedem Korkut Hikayeleri’nden güç amalıyız.” dedi.

Konuşmaların ardından sunumlara geçildi.
Bu içerik 04.05.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1535 kez okundu.